Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Monika Matkowska Bartosz Ciepliński Radi Radi Łucja Krupa (12374 niezalogowanych)
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Lindemans napisał:
Ty Wacek jeszcze kilka dni temu pisales, ze jedziesz na konserwach z Polski, a dzis panisko z Ciebie , ze hohoh

Wacus, w norweskich rodzinach do obiadu pije sie wode, a nie cole

Tak bylo, bo oszczedzalem! nie jest to tajemnica. natomiast odkad pracuje zmienilem diete na taka jak w Polsce.
Nie wiem jak jest w norweskich rodzinach w calym kraju, natomiast wszyscy norwegowie u ktorych pracowalem lacznie ze starymi babowinami pily cole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
iwus86 napisał:
A wiec tak kostek nie uzywałam i nie uzywam! Spagetti biale czerwone jakie wolisz oczywiscie, ze gotuje, Ratatuj z miesem i warzywami jak najbardziej, kurczak z warzywami, roladki z piersi ze szpinakiem w sosie porowym, risotto znajda sie tez nasze polskie rolady jak i udka pieczone w piekarniku, ziemniaki w mundurach, schabowy takze uwielbiamy, pulpeciki w sosie pieczarkowym, ryba w sosie koperkowym i wiele wiele inych dan a jezeli to drugie danie zawsze jakas surówka czy tez sałatka musi byc! ktora sama zrobię bo gotowych surówek nie lubimy. No i oczywiście caly wachlarz zup praktycznie wszystkie gotuje jakie tylko sa znane oczywiście polskie tak naprawde temat rzeka jak dla mnie bo lubię gotować i czerpie z tego ogromna przyjemnosc chodź dzisiejszy jadłospis nie byl najlepszy bo rzeczywiście za duzo jajek to nie zdarza sie tak bardzo czesto

Iwus, daj se luz Nie o to chodzi. Na pewno dobrze gotujesz, na 100% lepiej ode mnie, ja gotuje bo musze.
Narobilas mi smaka roladkami w sosie pieczarkowym.
Ale na allaha, nie mow, ze to kosztuje tylko 4ooo koron Musialas sie pomylic w obliczeniach. Mieszkam w Norwegii juz jakis czas i roznie kombinowalam, wiem ze za 4 kola to mozna przezyc max 20 dni, ale nie 30.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Dobra będzie kolejny miesiąc liczenia i będę wiedzieć juz na 100% bo juz glupia sama jestem, to wszystko przez was Jak coś bylyo by nie tak z liczeniem to najwyżej z 500 koron tak myślę. Moze maż nie zapisał któregoś rachunku;/ w co wątpię, ale w przyszłym miesiącu będę miała już pewność. Pozdrawiam i dobranoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
iwus86 napisał:
Po co mialabym klamac no po co?! Mowie jak jest dla przykadu na powiem wam swoj dzisiejszy jadłospis
Sniadanie:
Chleb w jajku z serem i szynka i kakao

Obiad: Chinska mrozonka Wok czy cos takiego z kurczakiem i do tego ryz

Kolacja: Nalesniki z nutella

No i oczywiscie cos miedzy posilkami, ale to juz co kto tam sobie chce.

chleb na jajku z szynka i serem ale na to pomidor z cebula!!!!!

chinska mrozonka z kurczkiem.. ile kurczka na ile ryzu... raz mozna ale zeby codziennie??? a sama mrozonka jest po prostu "gola" wiec trzeba jeszcze do tego chociazby grzybki kupic albo male kukurydzki... zeby to jak tektura nie smakowalo..... taka jest prawda.... ryz z firstprice tez nie przejdzie....

nalesniki z nutella dla doroslego raz na jakis czas okej ale tyle tluszczu i kalorii dla dziecka??? zrob dziecku do szkoly kanapki z nutella i czekaj na reakcje BV

ja sie nie dziwie ze 4k tylko wydajesz a maz nie jest wybredny tylko przyzwyczail sie do Twojej kuchni i naprawde musi Cie bardzo kochac

ps. u mnie bedzie wychodzic okolo 3k NOK plus 2-3k SEK )
hmmmm 4k NOK na 4 osoby???? kur**a ten jadlospis to chyba z niedzieli??? a gdzie owoce??? a gdzie cola i chipsy i inne bzdety??? masakra....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Hilton napisał:

Nie cierpimy szczawiu i szpinaku
Ale dzieki za propozycje

Moi tez nie kochaja, no moze tylko stary viking
ale co mam z nim zrobic, jak mi tak obrodzil (znaczy ten szczaw ).

Ja jestem kulinarnie flink Chwale sie, bo wiem co potrafie w tym temacie. W innym moge byc noga.
Niestety rowniez kiepsko widze te 4 tysiace na miesiac, ale nie sadze, zeby to byla sytuacja zagrazajaca zdrowiu

Moj stary wychowal sie na polnocy. Suszone i solone ryby i tak samo mieso (wieprzowe, baranina, kuraki ).
Malo warzyw. Wlasne ziemniaki, truskawki, maliny (jesssu jakie tam sa maliny ), porzeczki.
Okaz zdrowia z niego Wiec moze nie dajmy sie zwariowac z tym "zdrowym "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
OMG co ty opowiadasz człowieku jakie codziennie?! gdzie ja takie coś napisałam. Widać nie mialas tej mrożonki, ze się odzywasz bo malutkie kukurydze tez tam sa jak i wiele roznych innych warzyw!! Wystarczy dodać puszkę pomidorów i przyprawić i jest przepyszne. I gdzie ja mówiłam, ze ryz first price?? na 3 osoby jak juz. A ty o nasze dobroci sie nie martw bo jest ich pod dostatkiem i oze trochę za dużo Wyrwałeś sie jak filip z konopi i mnie tak wkurzyłeś, ze hej jak nie wiesz o czy mówisz to sie nie odzywaj!!!!!!!!!!!

Poproszę jadłospis panie madralinski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
dzis to bylo od rana:
kiwi, jablko, owoc khaki, (kawa w pracy do oporu za free)
salatke na lunch zrobilem sam: lodowa salata kukurydza ogorek pomidory feta grilowany kurczak oliwki (sos bialy, nie bede pisal skladnikow i przypraw.. na jogurcie greckim i majonezie)
pozniej jogurt z owocow lesnych (taki maly na dwa lizniecia), banan i orzechy laskowe....
w ciagu dnia, caly sok bama z ananasa oraz dwa opakowania takich malych fasolek do chrupania w trakcie pracy...
jak wrocielm do domu to nie chcialo mi sie gotowac dziasiaj i wsunalem kanapki z lososiem i swieza bazylia na pumperniklu oraz sam losos z kaparami i zielonym pieprzem w zalewie...
teraz koncze drinka z cola i ide spac
czy pierdoly typu guma do zucia i lizak chupachups tez sie licza????

woda z kranu za darmo!!!

to bylo dzisiaj... jutro to bedzie jutro....

a jak pojade do Szwecji to nakupuje sobie znowu szynki Chorizzo albo serano i bede sie zajadal jak maly krolik salata bo juz mi losos wychodzi bokiem...

4k??? no zrobilbym moze i te 4k ale za wygodny jestem i lubie smacznie zjesc wiec nie da rady... na jedzeniu oszczedzanie to dla mnie glupota.... jesc tekture zeby kupic lepsze auto albo nowy TV... no kur*a zal jak to mlodziez teraz podobno w ojczyznie mowi....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wacek1 napisał:
[b]

Ziemniaki pastewne - w czym wysiadasz? Te czerwone to odmiana pastewna lub bellarosa o niskiej zawartosci skrobi

Norwegowie mniej sie zastanawiaja nad tym co spozywja, gdyz sa przekonani, ze panstwo nie dopusci na rynek nic niezdrowego. Co tu dyskutowac o narodzie, ktory jako napoj do obiadu uzywa coca coli lub soku z aspartamem, nalesniki slodzi splenda.

Nie, te czerwone to nie zadna odmiana pastewna tylko odmiana norweska i nazywa sie pimpernell.
Znakomicie gotuje sie w lupinach, radze sprobowac, bardzo smaczne

To, ze norwegowie maja zaufanie do swojej zywnosci nie jest bez podstaw. Chociazby porownujac Polske i Norwegie

Ja jak kupuje mieso i wedliny w Polsce, to niegdy ze sklepu. Mam dojscie bezposrednio u "producenta" ....
Kilka lat temu bylam w Polsce w sklepie z zywnoscia ekologiczna, po wypytaniu ekspedienki, okazalo sie, ze na okolo 30 wedlin oferowanych w tym sklepie tylko jedna miala certyfikat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Makaryna napisał:
Ziemniaki pastewne - w czym wysiadasz? Te czerwone to odmiana pastewna lub bellarosa o niskiej zawartosci skrobi

w lupinach to czyl w mundurkach??? yhm... no i narobilas mi smaka.. jutro na obiad na pewno kartofleki w mundurkach z maslem... no i jakies miesko... hmmmm sam nie wiem jeszcze....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Makaryna napisał:
[quote]Wacek1 napisał:
[b]

Nie, te czerwone to nie zadna odmiana pastewna tylko odmiana norweska i nazywa sie pimpernell.
Znakomicie gotuje sie w lupinach, radze sprobowac, bardzo smaczne

To, ze norwegowie maja zaufanie do swojej zywnosci nie jest bez podstaw. Chociazby porownujac Polske i Norwegie

Ja jak kupuje mieso i wedliny w Polsce, to niegdy ze sklepu. Mam dojscie bezposrednio u "producenta" ....
Kilka lat temu bylam w Polsce w sklepie z zywnoscia ekologiczna, po wypytaniu ekspedienki, okazalo sie, ze na okolo 30 wedlin oferowanych w tym sklepie tylko jedna miala certyfikat

Masz racje, ze to pimpernel, z ta roznica, ze sa to ziemniaki holenderski a nie norweskie.
A zawartosc skrobi jest wysoka. To juz drugi raz, gdy cos napisalem bez sprawdzenia.

Dzieki.

Nie bardzo rozumiem, skad wniosek, ze zywnosc norweska jest lepsza niz polska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok